Erlakocken - ett sätt att jobba ämnesövergripande

19 maj 2020

Den 11-12 maj deltog eleverna i årskurs 8 på Erlaskolan Östra i en kocktävling som arrangerades av skolan. Tävlingen är en del av ett ämnesövergripande projekt där eleverna förutom att tävla i matlagning i hem- och konsumentkunskapen samtidigt utför uppgifter i ämnena svenska, engelska och bild. En jury bestående av personal på skolan samt representanter från Villa Fridhem fick ta del av elevernas matlagning.

Erlakocken - ett sätt att jobba ämnesövergripande

Vi tror att det är viktigt att eleverna lär sig i ett större sammanhang. Och det tror vi verkligen att detta projekt kan bidra till.

Caroline Regn Hem- och konsumentkunskapslärare på skolan och som även leder projektet.

Eleverna sätter menyn

Team är centralt i allt Erlaskolan gör, så även när det gäller Erlakocken, tävlingen där eleverna har jobbat i olika lag. I hem- och konsumentkunskapen valde de gemensamt en förrätt, varmrätt och dessert som de sedan tävlade med. På svenskan skrev eleverna lite om sig själva, varför de just valt de rätter de valt och hur de tyckte att det var att jobba tillsammans under projektets gång. Samma uppgift har de sen gjort i sitt moderna språk, engelskan och i vissa fall även modersmål.

På tävlingsdagen blev eleverna bedömda utifrån kriterierna smak, röd tråd och utseende på rätterna. Juryn tittade dessutom på hur eleverna tillagat maten, hygien, teamwork och ordningssinne. Svårighetsgrad i köket bedömdes av hem- och konsumentkunskapsläraren Caroline Regn. Alla som deltog i tävlingen har fått sina recept publicerade i en digital kokbok som finns för nedladdning här!

Erlakocken 2020